Când vine vorba de a realiza suduri de calitate pentru niște lucrări de anvergură, alegerea e foarte simplă, un aparat de sudură cu mușchi.


Studiu de caz.

Un beneficiar are de realizat rezervoare mari pentru gaze lichefiate (deci presurizate). Mari însemnând cam 6 metri în diametru și înălțime de 2, 3 ori mai mult. Tabla din care-s făcute astea e de aproape 3 cm grosime iar sudurile se fac după o procedură deosebită.

Noi am livrat aparatele fără să știm dinainte aspectele astea, beneficiarul spunănd totuși că le foloseste in regim de șantier. Buuuun.
Și ajungem la șantierul cu pricina. Uăăaa, (cam ce-a zis Bulă cînd a văzut turnul Eiffel) atât mai eram în stare să spun când am văzut locația. Un șantier uriaș cu mii de oameni trebăluind in toate direcțiile. Am ajuns și la locul unde se confecționau dihăniile astea.

Aici, sudorii sunt cu adevărat profesioniști în sudură și-s de toate națiile, români, unguri, bulgari, polonezi sau turci…

Pe lângă faptul că nu a trebuit să le arătăm mare lucru la echipamente, am mai și învățat câte ceva de la ei. Mare șmecherie este să știi să ții pistoletul în mâini și apoi să plutești cu el peste piesele de sudat iar ce rămâne în urmă e … artă.

Bun, până aici am vorbit de loc, de oameni, dar nu de subiectul principal, aparatul de sudură. În cazul nostru e vorba de ProWELD MIG 500 P trifazat, evident că la puterea asta de ieșire nu există soluție cu monofazate.
Cam așa arată un aparat ce sudează toată ziua.

Iată câteva detalii tehnice :

  • Curentul de sudură maxim – 500 Amperi
  • Putere consumată din rețea – 25,3 kVa
  • Eficiență – 85 %
  • Diametru sârma maximă – 1,6mm

Are o greutate de 91,4 kg fără rola de sârmă instalată, fără tubul de gaz protector atașat la spate și fără lichidul de răcire din rezervorul de la baza aparatului. Un echipament cu asemenea putere degajă o căldură mare in zona mânerului pistoletului (torței) de sudură și trebuie răcit cu lichid. Per total, o mașinărie mare și grea care se deplasează pe roți prin incinta sau spațiul unde este folosit.

MIG 500 P

Panoul frontal permite alegerea unor parametri de sudare în funcție de nevoile fiecărei operațiuni, diverse teste de avans sârmă sau verificat deschiderea electrovalvei de gaz protector.

Pe lângă parametrii obișnuiți ai acestor tipuri de echipamente avem și memorarea unor setări preferate sau specifice unui tip de sudură și apoi reîncărcarea acestora din memoria aparatului pentru a le refolosi de ex. a doua zi. Moduri de lucru 2T, 4T, Standard și Spot. Modul Spot practic e sudura în puncte. Urmează chenarul cu reglarea tensiunii de sudură și parametrii ce sunt legați de tensiune. Apoi reglajul de curent și viteză a sârmei. Următorul ecran ne permite să alegem ce tip de materiale de sudat avem și diametrul potrivit tipului de material/aliaj.

În partea dreaptă jos avem 2 cadrane ce reglează tipul de tensiune la bornele aparatului. Tensiune continuă sau pulsatorie iar ultimul este dedicat sudurii manuale (sudorul reglează tot) sau mod SYNERGIC. În centrul panoului avem un buton rotativ cu reglare continuă din care selectăm toți parametrii din meniuri.

Instalarea și punerea în funcțiune durează ceva iar mai jos aveți un clip cu toți pașii.

https://youtu.be/T31DDb0QyG4

Derulatorul de sârmă este detașabil și are doar două reglaje, tensiune și curent. Tot aici se conectează furtunele de răcire și pistoletul. Acesta permite depărtarea de aparat cam cu 5 metri iar pentru ușurință în folosire are și el roți.

Spuneam mai sus că e mare lucru să știi cum se ține pistoletul în mână ca să ai un rezultat corect de fiecare dată. Și da, experiența de lucru cu așa aparate face diferența de la o sudură bună la una precară. Vă las în continuare cu un clip în care încercăm noi să sudăm cu sârmă tubulară de … aluminiu. Pfuaaahhhii

https://youtu.be/FygwbphqbaA

Însă dacă tot am văzut eu cum se sudează cu MIG-urile, am filmat câteva cadre deși aproape că nu vedeam nimic în ecranul telefonului. Era un soare cumplit și o căldură exagerată care cam anunța ceea ce a și urmat la doar câteva ore distanță. Pănâ atunci, să vedem cum se lucrează cu MIG-ul în regim profesional.

https://youtu.be/Ns1Z8YluiDA

Filmarea e facută din alăturarea clipurilor înregistrate de mine fără să tai nimic la montaj deși apar și secvente unde imaginea e neclară. Acolo am apreciat siguranța mâinilor sudorului. Ce să mai, meseria e brațară de aur.

….. Și cum ne agitam acolo în șantier, în plin soare, în plină treabă, pam pam, cerul sa schimbat la față și la culoare în doar câteva minuțele și a început o ploaie d’aia de povestit nepoților. Repejor am încheiat studiul de caz, ne-am suit în mașină și am luat drumul spre casă sperând să lăsăm ploaia în urmă. Nici vorbă, pe drum am dat de o furtună meseriașă care a durat cam 3 ore.

Noi speram să fugim de ploaie când colo ea dădea cu scârț și a trecut peste autostradă. Am surprins câteva secvențe în clipul de mai jos. Am oprit într-o benzinărie doar, doar se va opri năvala dar nu a fost deloc așa.

https://youtu.be/8YszHUiuZSU
Strașnic Rain (concept personal)

Ca idee de încheiere vă pot spune că dacă ai treabă serioasă, nu te baza pe scule nepotrivite. Te vei chinui și tot la noi ajungi 😉

Hai, sudură blană !!!

Lasă un răspuns