Voyager Spacecraft

Din acest punct de vedere îndepărtat, Pământul nu poate părea de niciun interes particular. Dar pentru noi, este altceva. Luați în considerare din nou punctul respectiv. Aici e aici. Asta-i acasă. Aceia suntem noi. Pe toți cei pe care îi iubești, pe toți cei pe care îi cunoști, pe toți despre care ai auzit vreodată, pe fiecare om care a fost vreodată, și-a trăit viața.

Sursa : NASA/JPL-Caltech

Suma bucuriilor și suferințelor noastre, mii de religii, ideologii și doctrine economice încrezătoare, fiecare vânător și hrănitor, fiecare erou și laș, fiecare creator și distrugător al civilizației, fiecare rege și țăran, fiecare tânăr cuplu îndrăgostit, fiecare mamă și tată, copil de nădejde, inventator și explorator, fiecare învățător de morală, fiecare politician corupt, fiecare „superstar”, fiecare „conducător suprem”, fiecare sfânt și păcătos din istoria speciei noastre trăia acolo – pe un morman de praf suspendat într-o rază de soare.

Sursa : NASA via Facebook

Pământul este o etapă foarte mică într-o arenă cosmică vastă. Gândiți-vă la nesfârșitele cruzimi vizitate de locuitorii unui colț din acest pixel de pe locuitorii abia distingibili ai unui alt colț, cât de frecvent sunt neînțelegerile lor, cât de dornici să se ucidă unul pe altul.

Gândiți-vă la râurile de sânge vărsate de toți acei generali și împărați, astfel încât, în glorie și triumf, să poată deveni stăpânii momentan ai unei fracții dintr-un punct.

Posturile noastre, importanța noastră de sine imaginată, amăgirea că avem o anumită poziție privilegiată în Univers, sunt provocate de acest punct de lumină palidă. Planeta noastră este o specie singură în marele întuneric cosmic învăluitor. În obscuritatea noastră, în toată această vastitate, nu există niciun indiciu care să vină din alte părți pentru a ne ajuta să ne salvăm de noi înșine.

Sursa : Wikiwand.com

Pământul este singura lume cunoscută până acum pentru a adăposti viața. Nu există nicăieri, cel puțin în viitorul apropiat, spre care speciile noastre ar putea migra. Vizită, da dar nu încă. Ne place sau nu, pentru moment Pământul este locul în care ne continuăm viața.

S-a spus că astronomia este o experiență umilitoare și care creează personaje. Poate că nu există o demonstrație mai bună a nebuniei concepțiilor umane decât această imagine îndepărtată a lumii noastre minuscule.

Pentru mine, subliniază responsabilitatea noastră de a ne trata mai amabil unii cu alții și de a păstra și prețui punctul albastru pal, singura casă pe care am cunoscut-o vreodată.

————————————————————————–

Acest text este un scurt extras din cartea lui Carl Sagan cu titlul „Un punct albastru pal” , inspirat fiind de fotografia făcută de Voyager 1 înaintea saltului în spațiul interstelar, la 14 Februarie 1990.

Am încercat să-l traduc cât mai aproape de textul original.

Sursa : Universitatea Cornell

Iată și filmul unde puteți auzi varianta originală expusă chiar de autor.

This Speech Will Change Your Life | Carl Sagan

Alte detalii am scris și în pagina radioului Enigma HIT, unde vă invit și pentru o porție de muzică bună cel puțin cît timp parcurgeți textul articolului. Poate vă atrage atenția și vre-un articol despre muzică iar noi ne-am dori să ne lăsați câteva cuvinte la zona de comentarii.

One thought on “Un punct albastru pal”

Lasă un răspuns