Agenția Spațială Română a prezentat într-un webinar transmis ieri de la ora 19.00, viziunea și situația actuală a cercetărilor românești din domeniul spațial. Întâlnirea a fost posibilă prin implicarea Institutului de Politică Spațială din cadrul Universității George Washington în colaborare cu Consiliul Consultativ al Spațiului.

sursa : SPI

Președintele ROSA dar și actualul ocupant al fotoliului de Președinte COPUOS – Comitetul pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic din cadrul ONU, Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso și Președintele de Onoare al ROSA, Dumitru Prunariu, au fost cei care au prezentat și comentat actualitatea românească la zi.

Deschis de Dr. Henry Hertzfeld, Director SPI și moderat de George Vladimir Leaua, subiectul webinarului a fost implicarea României ca națiune medie (ca mărime) în viitorul spațial. Project Manager al EUROCONSULT, Alexandra Jercăianu și reprezentantul ROSPIN Rareș Bișag, au fost pe lista invitaților ce au răspuns întrebărilor.

Am aflat printre altele, că până la ora actuală Dumitru Prunariu rămâne singurul român ce a văzut acest punct albastru pal din spațiu.

Am numărat 59 de participanți în total la acest eveniment și consider că a fost un real succes. Spun asta pentru că mă bucur să cunosc persoane tinere implicate. Sper să văd din ce în ce mai des tineri care îmbrățișează o carieră în acest fabulos domeniu, mai ales că un alt eveniment petrecut recent a avut o audiență consistentă. Mi-ar plăcea să văd că Ministerul Educației inserează și ore „mai avangardiste” în programa școlară, aratând astfel că privește spre viitor nu doar în trecut, măcar ca ore alternative și nu doar despre spațiu. În 50-60 de ani, meseriile astăzi considerate „de bază” or să fie rare și noi îndeletniciri au să devină „ceva obișnuit” spune Yuval Noah Harari într-un volum destul de recent. Cum este astăzi un petrolist pe o platformă maritimă așa va fi în viitorul nu foarte îndepărtat, „constructor pe Lună” și se va lucra în schimburi de câteva luni cu plecare de la centre precum Cape Canaveral Space Force Station sau The Spaceport din Guiana Franceză. Despre educație însă vorbim altă dată că-i un subiect tare sensibil.

Deși nu a fost foarte lungă, transmisia a cumulat cateva idei pe care le apreciez. Astfel de emisiuni ar trebui să facă parte din programul unei televiziuni publice așa încăt să ajungă astfel de mesaje la cât mai mulți oameni că nu știi cine-i interesat și cine nu. Flacăra apare de la scânteie. Poate află un tânăr din provincie ce nu are acces la internet și cere la școală detalii. Nu ar fi frumos ? Ar fi. Chiar dacă avem cel mai rapid internet, acoperirea în teritoriu e destul de precară (o demonstrează știrile din ultima vreme). Copil fiind citeam astfel de articole în reviste precum Cutezătorii și în Almanahul Flacăra.

În final vreau să mulțumesc tuturor participanților că mi-au făcut seara plăcută și că aștept ziua când o să putem vedea dezbateri adevărate, mediatizate și transmise pe canale publice cu subiecte ce privesc tot mediul înconjurător. Până la urmă suntem o parte din tot acest univers și tot ce e aici pe Pamânt e venit de acolo din spațiu. În fapt, ne căutăm rădăcinile.

Lasă un răspuns