Ultimele săptămâni au implicat multe premergeri în ceea ce privește abordarea schimbărilor climatice la Casa Albă. Președintele a semnat noi ordine executive pentru punerea în aplicare a unor noi politici importante privind schimbările climatice, iar trimisul special prezidențial pentru schimbări climatice John Kerry și consilierul național pentru schimbări climatice, Gina McCarthy, au vorbit amândoi la o conferință de presă de la Casa Albă.

La începutul săptămânii, în contextul pandemiei actuale, președintele Biden ia subliniat lui Anthony Fauci dorința administrației sale de a „face ca tot ceea ce facem să se bazeze pe știință și dovezi”. Va fi la fel de important să ne asigurăm că aceleași principii ghidează politica administrației privind schimbările climatice.

Au fost niște semne bune. Stabilirea pentru prima dată a unei estimări naționale de informații pentru a explora implicațiile asupra securității schimbărilor climatice va contribui la furnizarea unor informații empirice atât de necesare pe care să se bazeze politica. Îndrumarea tuturor agențiilor să dezvolte strategii pentru integrarea schimbărilor climatice în activitatea lor și va asigura, de asemenea, o abordare guvernamentală întreagă, cu transfer de informații inter-agenții, atât de necesar pentru dezvoltarea unor politici solide. În plus, trimisul pentru climă, Kerry, în remarcile sale, a arătat clar că schimbările climatice sunt o problemă globală, iar Statele Unite trebuie să colaboreze eficient cu alte țări pentru a o rezolva.

sursa foto : https://www.telegrafonline.ro

La baza acestor inițiative, președintele a semnat un alt ordin executiv pentru restabilirea încrederii în guvern prin integritate științifică și politici bazate pe dovezi, prin restabilirea Consiliului președintelui consilierilor în știință și tehnologie (PCAST). Este de o importanță vitală să existe linii de comunicare deschise între oamenii de știință și alți oameni de știință și între oamenii de știință și oficialii guvernamentali.

Cu toate acestea, în mijlocul tuturor acestor evoluții pozitive există unele tendințe îngrijorătoare.

După cum a indicat președintele, este acum larg acceptat, cu siguranță în cadrul Partidului Democrat, dar și de către majoritatea publicului larg, că schimbările climatice datorate emisiilor de CO2 generate de om sunt o problemă globală care trebuie rezolvată. Cu toate acestea, rămâne o minoritate semnificativă de oameni care încă pun la îndoială necesitatea unor noi politici, iar mulți membri republicani ai Camerei și Senatului și-au exprimat deja scepticismul cu privire la noile reglementări privind mediul și la gravitatea problemelor legate de schimbările climatice.

Pentru a aduce în mod eficient Congresul și publicul, este de o importanță vitală ca această administrație să nu cadă în capcana de a se baza doar pe afirmația retorică conform căreia schimbările climatice induse de om sunt o problemă existențială și nici nu trebuie să supraestimeze natura problemei. Acest lucru riscă să-i înstrăineze pe mulți dintre oamenii necesari pentru a contribui la adoptarea unor politici pentru a face față schimbărilor climatice, dintre care mulți sunt deja sceptici cu privire la afirmațiile sălbatice de finalitate mondială. Pentru a fi eficientă din punct de vedere politic și tehnologic, politica publică trebuie să fie legată de predicțiile reale ale științei de bază.

Din păcate, până în acest moment politicienii făceau declarații peste tot pe hartă și, de asemenea, sunt incorecte. Unul dintre autorii Green New Deal, Alexandria Ocasio-Cortez, a spus cu o ocazie că, dacă vom continua cu afacerea ca de obicei timp de 12 ani, „lumea se va sfârși”. Vicepreședintele Harris, când era senator, a chestionat-o pe Amy Coney Barrett, nominalizată la Curtea Supremă, a declarat că schimbările climatice amenință aerul pe care îl respirăm. Și la extrema opusă se află senatorul Jim Inhofe, care a adus faimosul bulgăre de zăpadă în Senat pentru a argumenta că schimbarea climei este o iluzie.

În apariția de astăzi, președintele a atribuit tragicele incendii forestiere din California și secetele din diferite părți ale acestei țări schimbărilor climatice. Este o greșeală să atribuiți evenimente individuale, de la uragane la incendii de pădure, ca dovadă a schimbărilor climatice, la fel cum este o greșeală să se presupună că o zi cu zăpadă în DC implică absența schimbărilor climatice. În schimb, predicția care vine de la o planetă care se încălzește este că evenimentele climatice sunt probabil statistice să fie mai severe. Schimbările climatice ar putea să nu implice mai multe incendii în California, dar temperaturile mai ridicate sugerează că incendiile de pădure au loc sunt probabil mai devastatoare. În mod similar, anumite părți ale acestei țări sunt susceptibile să vadă o reducere a ploii, în timp ce alte părți pot beneficia de fapt de schimbarea condițiilor.

În mod similar, deși a fost încurajator să îl văd pe președinte reafirmând că nu va exista o interdicție totală a fracking-ului, este important să nu urmeze unii membri ai partidului său care ar dori să pună capăt complet procesului. În timp ce este necesară reducerea dependenței de combustibilii fosili, revenirea de la dependența de cărbune la gazul natural este o etapă intermediară importantă, deoarece acesta din urmă nu numai că generează mai puține gaze cu efect de seră, dar este și mai puțin dăunător mediului în alte moduri.

O cunoaștere detaliată a tuturor complexităților științifice nu este necesară pentru a pune problema într-o perspectivă adecvată, la fel cum nu este necesară o cunoaștere detaliată a tuturor complexităților istoriei sau economiei pentru ca politicienii să evalueze în ce condiții pot exista deficite bugetare benefic sau periculos.

Va fi important ca oamenii de știință care sfătuiesc guvernul să ajute atât publicul, cât și guvernul pe care îl recomandă să înțeleagă problemele științifice generale care motivează politicile pe care guvernul le va susține. Pentru a ajuta în acest efort, președintele va trebui să-și folosească vasul de săpunuri semnificativ pentru a ajuta la educarea în continuare a publicului.

Din fericire, deși înțelepciunea convențională sugerează că știința climei este suficient de complexă încât să fie necesare calculele supercomputerelor pentru a face predicții potențial discutabile, acest lucru nu este cazul dacă se încearcă doar să înțeleagă atât predicțiile cantitative globale ale schimbărilor climatice, cât și predicțiile care sunt ferme. și care sunt mai speculative. Aici, știința de bază a liceului oferă o înțelegere remarcabil de robustă.

Din acest motiv, fundația pe care o conduc planifică să trimită o copie a Fizicii schimbărilor climatice fiecărui membru al noii Camere și Senat, precum și membrilor puterii executive. Scopul nu este de a face lobby pentru acțiuni specifice, ci de a furniza contextul științific în care acțiunile pot fi dezbătute în mod semnificativ. În prezent, ne aflăm în plină campanie de gofundme pentru a ajuta la strângerea de bani pentru a face acest lucru. (Renunț la redevențele mele pentru aceste exemplare). https://www.gofundme.com/f/s9sb4-climate-education-for-congress

Administrația actuală se confruntă cu provocări globale mai mari decât aproape oricare dintre predecesorii săi. Nu este clar exact ce răspunsuri la aceste provocări sunt viabile din punct de vedere politic sau economic. Dar dacă succesul este posibil, va fi doar dacă președintele Biden și Congresul sunt dispuși să urmeze știința și să explice publicului ce știință urmăresc în toate politicile lor.

Lawrence M. Krauss, fizician teoretic, este președintele Fundației The Origins Project și fost președinte al Consiliului de sponsori al Buletinului Oamenilor de Știință Atomici. Cea mai nouă carte a sa, The Physics of Climate Change, tocmai a apărut.

 

Articol preluat din pagina autorului

 

Esta unul din oamenii de știință pe care-i urmăresc îndeaproape pe canalele media iar pe youtube are cateva dezbateri pe care le-a moderat. Partea I și cea dea doua

Lasă un răspuns