Mâine 09.02.2021 sonda lansată de Emiratele Arabe anul trecut în Iulie se apropie cu viteză de planeta Marte unde este programată sa petreacă un an marțian, adică 687 de zile pamântene.

sursa foto_ziare.com

Sosirea cu succes a sondei pe Marte va face ca Emiratele Arabe Unite să fie a cincea națiune din lume care ajunge pe planeta roșie după SUA, Uniunea Sovietică, China, Agenția Spațială Europeană și India și a treia care o realizează în prima încercare. Pe lângă sonda Hope din Emiratele Arabe Unite, China și SUA conduc și misiuni de explorare care urmează să ajungă pe Marte luna aceasta. La sosirea pe Marte după ce a parcurs 493 milioane de km într-o călătorie de șapte luni de la lansarea sa pe 20 iulie 2020 de pe insula Tanegashima din Japonia, sonda va oferi prima imagine completă a atmosferei marțiene. Nava spațială fără pilot va explora dinamica climatică a planetei în perioade zilnice și sezoniere.

Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum a spus: „Suntem la nouă zile distanță de a face istorie odată cu venirea noastră pe Marte. Emiratele Arabe Unite au condus lumea arabă către noi frontiere în spațiul profund pentru prima dată în istorie. Misiunea noastră spațială poartă un mesaj de speranță și încredere în tinerii arabi. ”

El a adăugat: „sonda are 50% șanse de a intra cu succes pe orbita lui Marte, dar am atins 90% din obiectivele noastre din spatele acestui proiect istoric”. Iar acest lucru e și mai important fiind prima dată când țările arabe intră în cercetările spațiale pe cont propriu.

sursa foto – https://epochtimes-romania.com/news/emiratele-arabe-unite-lanseaza-cu-succes-prima-sa-misiune-pe-marte—303418

De la lansarea cu o rachetă Mitsubishi MH-IIA, sonda Hope a finalizat etapele de lansare și de operare timpurie, două dintre cele șase etape ale călătoriei sale.

Nava se apropie de sfârșitul celei de-a treia și cea mai lungă etapă, croaziera, când a primit și executat trei manevre reușite pentru a menține sonda pe drumul spre destinația sa de pe Marte.

După ce a primit prima transmisie cu succes de la sondă, echipa Emirates Mars Mission a efectuat o serie de teste de siguranță timp de 45 de zile pentru a se asigura că instrumentele și sistemele sondei de la bord funcționează eficient.

În această fază, echipa a finalizat o serie de manevre pentru a rafina traiectoria sondei către Marte. Primele două manevre de corectare a traiectoriei au fost efectuate pe 11 august 2020 și 28 august 2020.

Pe 8 noiembrie 2020, echipa a efectuat cu succes a treia manevră de traiectorie pentru a direcționa sonda Hope către Marte, stabilind data sosirii pe orbita Planetei Roșii pentru 9 februarie 2021. În această fază, echipa a comandat instrumentele științifice pentru prima dată în spațiu, efectuând controale regulate pentru a asigura funcționarea eficientă a acestora. Instrumentele au fost calibrate folosind stele pentru a se asigura că sunt gata să funcționeze odată ce ajung pe orbita lui Marte.

Pe 9 februarie 2021, sonda va intra în cea de-a patra etapă și cea mai critică a călătoriei sale, Mars Orbit Insertion (MOI), care presupune pornirea a șase propulsoare Delta V pentru a reduce rapid viteza navei de la 121.000 km / h la 18.000 km / h pentru a intra pe orbita lui Marte. Șansa de succes este de 50%.

Următoarele două etape, „tranziția către orbita științifică” și „orbita științifică” vor vedea sonda își îndeplinește misiunea de explorare pentru a studia dinamica atmosferică și vremea Planetei Roșii.

Odată ce va ajunge pe orbita lui Marte, sonda Hope va oferi prima imagine completă a atmosferei marțiene, monitorizând schimbările meteo pe parcursul zilei în toate anotimpurile.

Misiunea va oferi informații mai profunde asupra dinamicii climatice a planetei, prin observarea fenomenelor meteorologice de pe Marte, cum ar fi furtunile masive celebre de praf despre care se știe că înghițesc Marte, în comparație cu furtunile de praf scurte și localizate de pe pământ. Se va concentra pe o mai bună înțelegere a legăturii dintre schimbările meteo din atmosfera inferioară a lui Marte, cu pierderea de hidrogen și oxigen din straturile superioare ale atmosferei. Sonda, pentru prima dată, va studia legătura dintre schimbarea vremii și pierderea atmosferică, un proces care ar fi putut provoca coroziunea suprafeței planetei și pierderea atmosferei sale superioare.

Explorarea legăturilor dintre vremea marțiană actuală și clima sa veche va oferi, de asemenea, informații mai profunde despre trecutul și viitorul Pământului și despre potențialul vieții pe Marte și pe alte planete îndepărtate.

Sonda va aduna și trimite înapoi 1.000 GB de date noi Centrului de date științifice din Emiratele Arabe Unite prin diferite stații terestre răspândite în întreaga lume. Datele vor fi catalogate și analizate de echipa științifică Emirates Mars Mission și vor fi distribuite gratuit comunității științifice internaționale Marte.

 

 

Articolul original este aici.

Lasă un răspuns